Begrafenis

Traditionele Begrafenis

Bij een traditionele begrafenis wordt men begraven met kist op de gemeentelijke begraafplaats, meestal is dit de begraafplaats van de woonplaats.

Men kan ook begraven worden op een andere begraafplaats maar dan moet er geïnformeerd worden of dit mogelijk is en meestal hanteert men dan ook andere, duurdere tarieven.

Bij begraving biedt de gemeente verschillende opties:

Dit zijn de algemeen geldende regels. Doch heeft elke gemeente zijn eigen regels en is het raadzaam ons telkens te bevragen per gemeente.

Begraving in niet-geconcedeerde grond (kosteloos)

Het graf is in volle grond, voorzien voor 1 persoon. De concessie is kosteloos (voor inwoners) en de termijn is wettelijk voorzien voor minimum 10 jaar. Deze termijn kan niet verlengd worden.

Begraving in geconcedeerde grond (betalen van een concessie)

Het graf is in volle grond en kan afhankelijk van de gemeente worden aangekocht voor 1 of 2 personen. Het graf wordt in feite voor een bepaalde periode gehuurd van de gemeente en hiervoor wordt een concessieprijs betaald.

De termijn en de prijzen van de concessie worden vastgelegd door de gemeente waar de begraafplaats zich bevindt en verschillen van gemeente tot gemeente.

De periode kan STEEDS VERLENGD worden.

Begraving in een grafkelder (betalen van een concessie + grafkelder)

De grafkelder bevindt zich in een geconcedeerde grond en wordt meestal aangekocht voor 2 personen maar kan ook voor 1 of meerdere personen, afhankelijk van de mogelijkheden die de gemeente aanbiedt. De termijn en de prijzen worden ook hier vastgelegd door de gemeente waar de begraafplaats zich bevindt en verschillen dus ook per gemeente.

De periode kan STEEDS VERLENGD worden.

De grafkelder wordt beschikbaar gesteld door de gemeente of door een gespecialiseerde externe firma. Sommige kelders worden bovenaan geopend. Bij de teraardebestelling van de tweede overledene dient de zerk verwijderd te worden indien deze aanwezig is. Dit kan via ons gebeuren in overleg met de familie en de leverancier van de zerk.